Ordlista
Advokat
För att få kallas advokat krävs medlemskap i Sveriges advokatsamfund. För att bli medlem ska man ha en juristexamen och 3 års praktiskt juridiskt arbete.
Allmän domstol
Till allmänna domstolar hör Tingsrätt, Hovrätt och Högsta domstolen.
Anstånd
Anstånd innebär att man får ytterligare tid på sig i ett ärende. T.ex. lämna in en handling, betala en skuld eller för att yttra sig.
Avskrivning
Ett mål i domstol kan avskrivas när saken förfallit, t.ex. på begäran av kärande eller om ett överklagande återkallas.
Bestridan
Den som bestrider något meddelar att han eller hon inte håller med om det som sägs eller skrivs.
Bevisbörda
Den som har bevisbördan för ett påstående måste bevisa att ett påstående är riktigt.
Delgivning
När en person tar del av en handling. Delgivning kan ske genom att handlingen kan skickas eller lämnas till personen. Den som delges ska i regel bekräfta delgivningen.
Dom
En domstols avgörande i ett mål. I tvistemål skickas en skriftlig dom inom en kortare tid till de inblandade parterna.
Domskäl
En domstols motivering av domslutet.
Domslut
En domstols slutliga avgörande.
Förberedelse i tvistemål
Sker innan en huvudförhandling och har till syfte att förbereda målet.
Föreläggande
Ett föreläggande är ett krav från domstolen till en part. Det kan t.ex. vara ett föreläggande om att en part ska yttra sig över något. Ett yttrande ska då lämnas till domstolen inom en viss tid.
Förenklad delgivning
Förenklad delgivning innebär att en myndighet skickar handlingar med post utan krav på mottagningsbevis eller liknande. Delgivning anses som huvudregel ha skett fjorton dagar efter det att handlingen skickades. Information om detta måste lämnas till den som delges.
Förhandling
Domstolssammanträde där ett tvistemål tas upp, behandlas och avgörs. Parter i målet och eventuella vittnen ska vanligtvis närvarande i person eller via telefon.
Förlikning
Förlikning är en uppgörelse som sker i godo. Det innebär att parterna kommer överens om hur tvisten ska lösas i stället för att domstolen avgör målet. Förlikningen kan i princip ske närsomhelst innan domslut och kan på begäran av parterna fastställas i en dom.
Grund
Grunden är det bakomliggande förhållandet till ett yrkande. D.v.s. en förklaring till det yrkande man har. Det kan t.ex. innehålla en beskrivning av händelseförloppet från det att en kund gjort en beställning till det att beställningen slutförts.
Handling
Varje framställning i skrift, bild eller upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas med tekniskt hjälpmedel. Det kan t.ex. vara ett brev, en e-post, en faktura, ett foto eller ett inspelat telefonsamtal.
Huvudförhandling
Förhandling i allmän domstol i tvistemål där målet gås igenom och vittnesmål tas upp. Efter huvudförhandlingen avgör domstolen målet.
Juridiskt ombud
Ett samlingsnamn för en person som hjälper lärande eller svarande i rättsliga frågor och har fullmakt att företräda denne i exempelvis en rättslig process.
Konkurs
Om någon inte har möjlighet att betala sina skulder och inte kommer att kunna betala dem under en längre period kan denne försättas i konkurs. Konkurs ska normalt ansökas om av borgenär eller myndighet. Vid en konkurs fördelas egendom mellan borgenärerna enligt ett visst system så långt de räcker efter det att kostnaderna för konkursen har betalats.
Kärande
Den som ansöker om stämning i ett tvistemål och på så sätt väcker talan i domstolen.
Käromål
Den talan som en kärande väcker genom att ansöka om stämning i domstol.
Laga kraft
En dom eller ett beslut vinner laga kraft när domen eller beslutet inte längre kan överklagas. Detta sker efter det att fristen för inlämnande av överklagan har löpt ut. En dom kan inte verkställas förrän den vunnit laga kraft, t.ex. utmätning genom Kronofogdemyndighet.
Muntlig bevisning
Muntlig bevisning kan vara en redovisning från vittnen eller sakkunniga.
Muntlig förberedelse
Ett sammanträde med syfte att förbereda ett mål inför avgörande och en eventuell huvudförhandling. Ett tvistemål kan normalt avgöras i anslutning till den muntliga förberedelsen.
Prejudikat
Dom eller beslut från högsta instans som är av betydelse för andra avgöranden. Domen eller beslutet blir alltså vägledande vid andra avgöranden, t.ex. vid tvistemål.
Sakframställning
Var och en av parterna i tvistemålet utvecklar sin talan och yttrar sig över det motparten anför.
Sakkunnig
Ett vittne som är sakkunnigt inom ett visst område.
Svarande
Svarande är kärandes motpart, t.ex. den som käranden stämmer i en ansökan om stämning i tvistemål.
Svaromål
Svaromålet är svarandens bemötande av käromålet.
Tredskodom
I allmän domstol kan tredskodom meddelas när någon inte inkommer med svaromål eller inte kommer till en förhandling. När tredskodom meddelas mot någon förlorar denne målet, utan att prövning av sakfrågan har gjorts.
Tvistemål
När två parter inte kommer överens uppstår en tvist. En domstol kan då avgöra tvisten vilket kallas för ett tvistemål.
Verkställighet
Genomförande av en dom eller ett utslag, t.ex. genom utmätning via Kronofogdemyndigheten.
Vittne
Ett vittne är normalt en iakttagare som kan redogöra för ett händelseförlopp.
Vittnesmål
Vittnesmål är den berättelse som ett vittne avger inför en domstol och ska normalt avges muntligt.
Yrkande
Ett yrkande är en begäran i en stämningsansökan om hur parterna tycker att domstolen ska döma.